Conflict in motion

Training: Simultaneous Action-Observer Strategy (SA-OS).
Working in direct dialogue to find new answers in (conflicting) relationships.
Feb. 8, 15, 22 and Mar 1 from 3-7 pm CET. Costs: 395 euro. For mediators, coaches, teachers, psychodrama directors, lawyers, relationship- and system therapists.
SA-OS, a structured way of improving relationships. A method to bring clarity in the chaos and complexity of a conflict. Those involved will gain a better understanding of themselves and the other person, leading up to finding new ways of interacting with each other. Lees verder Conflict in motion

Stemmen in je hoofd, stemmen uit je hoofd

Auteur: Ina Hogenboom

‘Ik wil je niet meer horen, ga weg uit mijn leven’ zei Susan. Susan was in een dialoog met haar ‘interne criticus’. Deze criticus beheerste al heel lang haar leven en gaf boodschappen als ‘je mag geen fouten maken’, ‘je moet alles goed doen’ en ‘als je dit niet doet wordt je ontslagen en vindt je nooit meer een baan’.
Lees verder Stemmen in je hoofd, stemmen uit je hoofd

Ontmoeting in wederzijds begrip

Auteur: Hannah Salomé.

Op mijn wandelingen ontmoet ik regelmatig diverse mensen. Ik stop en maak een praatje. Deze gesprekken gaan dan over het weer, de hond, hoe fijn het is om te wandelen, corona en andere dingen die gebeuren in de omgeving. Deze ontmoetingen zijn kort of langer en zijn een moment van kort contact. Het is een soort van “wie ben ik” en “wie ben jij”?

In andere ontmoetingen bijvoorbeeld als in mijn werk met collega’s, is het contact weer anders. Goede gesprekken over ideeën, zakelijk onderwerpen, belangen tegenstellingen en misschien soms wel korte conflicten of stevige dialogen. In deze relaties ervaar ik juist het belang om in het contact wederzijds begrip en waardering te zoeken in het belang van samenwerken.
Lees verder Ontmoeting in wederzijds begrip

Conflict:  aangaan of vermijden? 

Auteur: Jacomien Ilbrink.

Conflict:  aangaan of vermijden?
Meestal vermijd ik het een conflict aan te gaan en mij uit te spreken als ik boos of van streek ben. Echter, soms voel ik dat het een noodzaak is om mij uit te spreken en dat geeft mij de moed om het gesprek wel aan te gaan.

De aanleiding
Zo heb ik een bang, getraumatiseerd hondje uit Roemenië, waarmee het gelukkig heel goed gaat. Ze doet het geweldig en ik ben heel trots op haar. Wij wonen wij 1 straatje verwijderd van een bos met geweldig losloopgebied. Helaas moet ik om daar te komen, een drukke weg oversteken die in een flauwe bocht ligt. Nu zijn de mensen in de woning op de hoek aan het verbouwen, waardoor er heel regelmatig een bestelbus op de oprit staat. Helaas kun je dan niet meer zien wat er op de weg aankomt: de bestelbussen blokkeren volledig het zicht. Als mijn man meegaat, gaat hij even iets meer naar voren staan om te kijken wat er aankomt. Als ik alleen ben lukt dat niet, want ik kan niet deels op de weg gaan staan om te kijken, omdat  mijn hondje bevriest of wil vluchten en ik niet meer terug kan. Hierdoor moet ik op de stoep blijven en kan ik de weg niet oversteken.  Lees verder Conflict:  aangaan of vermijden? 

Rolwisselen met een koe

Auteur: Ina Hogenboom.

Koeien, schapen, paarden, zwanen, eenden, ik kom altijd erg tot rust als ik door de weilanden loop. Als de koe naar mij kijkt denk ik ‘hoe zou de koe naar mij kijken’. Ik stap in de rol van de koe en kijk naar mijzelf. Ik zie een mens die druk is met veel leuke dingen, maar die ook weleens vergeet rust te nemen. Ik voel een soort meewarige, compassievolle blik met gedachten als ‘mensje, mensje, maak je niet zo druk’ en ‘doe eens rustig aan, geniet van waar je nu bent’.

Lees verder Rolwisselen met een koe

Het fenomenologisch-dialectisch persoonsmodel

HET FENOMENOLOGISCH-DIALECTISCH PERSOONSMODEL & PSYCHODRAMA

Leni Verhofstadt-Denève: augustus 2014

In de volgende pagina’s volgt eerst een inhoudsomschrijving van het Fe-Di PModel met telkens voorbeelden van concrete vraagstellingen om de reflectie op de centrale inhouden bij de protagonist te begeleiden. In het tweede deel wordt specifiek gefocused op het onderliggend dialectisch proces met een illustratie van diverse actiemethodieken om dialectische processen te stimuleren, in functie van persoonsontwikkeling.

Lees verder Het fenomenologisch-dialectisch persoonsmodel

Tussen de oren en tussen de neuzen

Hoewel ieder mens verantwoordelijk is voor zijn eigen problemen en de keuzes die hij of zij maakt, ziet Mark de Jonge in de psychodrama groepen steeds opnieuw dat een gedeelde werkelijkheid en saamhorigheid andere perspectieven en nieuwe mogelijkheden bieden. Vanuit de geraaktheid door elkaars verhaal ziet hij een sterke verbondenheid tussen de groepsleden ontstaan. Vertrekkend vanuit het wielrennen gaat hij in dit artikel dieper in op hoe empathie mensen met elkaar verbindt.
Lees verder Tussen de oren en tussen de neuzen

Toverwinkel

Toverwinkel

De techniek van de “Toverwinkel” (TW) werd reeds door diverse psychodramaturgen elk met hun eigen accentuering op efficiënte wijze toegepast. In vroegere uitwerkingenlag de nadruk vooral op het “onderhandelingsaspect”; meer bepaald op de discussie (tussen “koper” en “verkoper”) omtrent de specifieke uitwisseling van (begeerde en in te leveren) psychische eigenschappen. Dit onderhandelingsaspect blijft in de hier beschreven benadering (als zelfreflecterende techniek) zeker behouden, maar het vernieuwende van onze uitwerking ligt in de introductie van doorleefde, psychodramatische leermomenten via een gestuctureerd aantal stadia, gesteund op een existentieel-dialectisch ontwikkelingsmodel.
Lees verder Toverwinkel