Jacomien Ilbrink

Jacomien Ilbrink

Jacomien heeft in New York creatieve therapieën gestudeerd en is psychodrama director (CP en TEP i.o.). Jacomien heeft zich gespecialiseerd in systemisch werk in groepen en het aanleren van het onderdeel sociometrie, dat bij psychodrama hoort. Naast het aanbieden van het werken met psychodrama, werkt Jacomien ook graag met sociodrama, het themagericht werken met maatschappelijke en ethische vraagstukken. Eveneens werkt Jacomien in teams binnen bedrijven en geeft ze trainingen binnen haar eigen bedrijf ‘Academy for Inter-Action’. Ze biedt ook individuele coaching aan.  Eveneens is ze voorzitter van de Psychodrama Association for Europe e.V., een psychodrama vereniging die zich heeft gericht op het, door het gebruik van psychodrama, ondersteunen van democratisering in  landen waar democratie geen vanzelfsprekendheid is. 

Gedrag van mensen fascineert mij. Wat beweegt mensen? Hoe laten mensen zichzelf zien? Hoe kan het, dat mensen in groepen in groepen soms ander gedrag laten zien dan in andere groepen? Wie ben je zelf? Hoe verbind je je met anderen, wat houdt je tegen, hoe word je gezien en ervaren door andere mensen? Hoe verhoud je je tot een bepaald thema? Wat beweegt jou ten diepste? En hoe haal je meer uit je leven?

Ik ben telkens weer geraakt door de authentieke verbinding die in groepen kan ontstaan door toepassing van psychodrama/sociodrama en sociometrie. Hierbij staat niet alleen verbinding tussen mensen centraal, maar vooral authentieke verbinding met zichzelf. Door systematische toepassing van sociometrie ontwikkelt zich bewustzijn over wie je zelf bent, wat weerspiegeld wordt door anderen in de groep. Telkens weer blijken mensen van nature een sociometrisch bewustzijn te hebben en weet men op onbewust niveau zoveel meer van elkaar dan aan de oppervlakte kenbaar wordt. Als ondersteunende werkvorm gebruik ik in mijn werk effectieve/geweldloze communicatie. Deze manier van communiceren maakt het mogelijk dat men zich eerlijk en respectvol naar elkaar uit en de verbinding behouden blijft. Het behoud van autonomie in samenwerking staat hierbij centraal.

Wat mij verder kenmerkt is mijn brede interesse en streven om mijzelf te blijven ontwikkelen. In het verleden heb ik in verschillende landen een breed scala aan opleidingen gevolgd, waaronder Psychologie, NLP, Creatieve therapieën, Psychodrama, Sociometrie, Integratieve Psychotherapie, het Enneagram en Verbindende Communicatie. Naast het werk met groepen, biedt Jacomien ook individuele begeleiding aan via Zinergie.nu.