Ina Hogenboom

Ina Hogenboom
Ina is registerpsycholoog NIP en opleider in psychodrama in eigen instituut en bij de NBES (TEP). Ina is gespecialiseerd in het werken met psychodrama en trauma (Therapeutic Spiral Model). Ina combineert psychodrama, sociodrama en sociometrie met technieken uit ACT, Focussen, Pesso, EMDR, cognitieve gedragstherapie en de nieuwste bevindingen uit de neurowetenschappen.

“Ik geloof in creativiteit, mensen zijn creatieve wezens. Ieder mens zoekt naar en creëert zijn of haar eigen oplossingen in het omgaan met de wereld. Dit kan gaan over het omgaan met anderen, het werken aan doelen, het maken van keuzes, het oplossen van problemen enz. Ik vind het zeer inspirerend om mensen te ondersteunen bij het hervinden van die creativiteit. Ik werk daarbij met psychodrama, een actieve, krachtige èn luchtige methode van werken. Ik zie veelal dat gevoelens van hoop, kracht en plezier weer geactiveerd worden en het geloof in eigen kunnen weer terugkomt.

Psychodrama is een effectieve en speelse manier om situaties waarin je vastloopt te onderzoeken, en daarna te oefenen met nieuw gedrag. Deze manier van leren zorgt ervoor dat leerervaringen beklijven, omdat denken, voelen en handelen gecombineerd worden. De leerervaring wordt niet alleen cognitief opgeslagen, maar ook in het lichaam verankert (embodied). Ik hoor vaak dat mensen bij deze manier van werken meer keuzemogelijkheden ervaren en die ook direct kunnen uitproberen en voelen of het bij hen past.

Met behulp van psychodrama, psychodramatechnieken begeleid ik mensen (relaties, individueel, in groepen) bij het vastlopen op diverse levensgebieden. Ik werk daarbij steeds meer met een trauma-geïnformeerde methode (trauma-informed care).
Ik geef opleiding in psychodrama en ik train internationaal hulpverleners  in het werken met trauma en psychodrama.”
Website: PsychodramaQ.nl